Pochodna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sheere
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 20 sty 2016, 15:23
Płeć:

Pochodna

Post autor: Sheere »

Witam, mam problem z wyliczeniem pochodnej z takiej dziwnej funkcji: f(x)=(x-1)^e^(1/(x-1)). Bardzo proszę o pomoc.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Liczysz tak samo jak pochodną iloczynu/ilorazu. Jeśli ładnie zapiszesz wzór funkcji w LaTex'ie:
viewtopic.php?f=21&t=12615 , to będzie można sprawdzić czy dobrze policzyłaś.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Sheere
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 20 sty 2016, 15:23
Płeć:

Re: Pochodna

Post autor: Sheere »

Niestety nie mogę sobie poradzić z zapisem drugiej potęgi(czyli potęgi liczby e) w LaTexie pomimo użycia poradnika... Próbowałam wyliczać pochodną z tej funkcji jako z funkcji złożonej na początku podstawiając x za 1/(x-1), ale potem pojawiały się rzeczy co najmniej dziwne. Szczerze mówiąc nie wiem jak mogłabym użyć tutaj wzorów na pochodną iloczynu czy też ilorazu...
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

jeśli chodzi Ci o coś takiego: \(f(x)=(x-1)^{e^{ \frac{1}{x-1} }}\)
to za 10,90 zł brutto mogę policzyć . (rzeczywiście łatwo nie będzie :) )
ODPOWIEDZ