Szereg. Zbadaj zbieżność.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
beniolinho
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 28 lut 2016, 17:57
Podziękowania: 7 razy

Szereg. Zbadaj zbieżność.

Post autor: beniolinho »

\(\sum_{ n=1}^{ \infty } (-2)^{n+1} \frac{n+1}{n-1}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Rozbieżny na podstawie kryterium Cauchy'ego
Granica ciągu \(\sqrt[n]{|a_n|}=\sqrt[n]{|(-2)^{n+1} \frac{n+1}{n-1}|}=2>1\)
ODPOWIEDZ