Granica

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

to co ? To już hasło "granica typu" \("0^0"\) albo \("\frac{0}{0} "\) nie działa ? Trzeba jeszcze sprawdzać dodatkowe założenia ? Nie starasz ! Zycie jest już i tak skomplikowane... trzeba je upraszczać, a nie komplikować !
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Granica

Post autor: Matematyk_64 »

Toć upraszczam. Porównaj swoje rozwiązanie do tego co zaproponowałem :) Tylko jak na drodze, trzeba przestrzegać przepisy ruchu matematycznego ;)
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No właśnie . Mamy dwa przykłady :
1)\(\Lim_{x\to1- }(1-x)^{\sin \pi x}=1\)
2)\(\Lim_{x\to 0^+} x^{ \frac{1}{\ln \frac{1}{x} } }= \frac{1}{e}\)
oba typu \(0^0\), oba to funkcje "wielokrotnie zożone" (cokolwiek to znaczy :( ) skąd student ma wiedzieć ....
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Granica

Post autor: Matematyk_64 »

Musi się nauczyć tak samo jak odróżniać dzielenie od mnożenia :) Porównam to do rozwiązywania równania kwadratowego. Można tylko z delty, ale można też algebraicznie. Kto nie odróżni to nawet \(x^2-4=0\) będzie rozwiązywał deltą, a kto odróżni będzie rowiązywał i wygodniej i szybciej. Generalnie Ty oba podane przykłady \(0^0\) zrobisz swoja metodą. Z podanego twierdzenia o granicy funkcji złożonej zrobię szybciej i wygodniej przykład jacka, a nie zrobię Twojego. Muszę wtedy zrobić tak jak Ty :)
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No dobra. To pytanie "skąd student ma wiedzieć" odkładamy na potem. :(
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Granica

Post autor: Matematyk_64 »

To na dobranoc taka granica :)
\(\Lim_{x\to 0+} {x^x}^x\)
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
ODPOWIEDZ