Ciągłość funkcji signum

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bumbek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 31 paź 2016, 14:57
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Ciągłość funkcji signum

Post autor: bumbek »

Jak zbadać ciągłość funkcji signum, bo kompletnie nie wiem jak to rozkminić?
\(f(x)= \frac{sgn(x^{2})}{sgn(x-3)}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(D_f=R \bez \left\{ 3\right\}\)
\(f(x)= \begin{cases}\ \ \ 0\ \ \ dla\ \ \ x=0\\\ \ 1\ \ \ \ dla\ \ \ x >3\\-1\ \ \ dla\ \ x<3\ \wedge x \neq 0 \end{cases}\)
Teraz dasz radę ?
ODPOWIEDZ