Witam. Bardzo proszę o sprawdzenie poprawności wykonanego przeze mnie zadania.
Mam policzyć granicę \(\Lim_{x\to- \infty } \sqrt{x^2+1} +x\)
Sprawdzam do czego dąży: \([ \sqrt{(- \infty )^2+1} - \infty] = [ \infty - \infty ]\) Wychodzi symbol nieoznaczony, więc musimy odpowiednio przekształcić wzór.
A więc mnożymy przez sprzężenie: \(\Lim_{x\to - \infty } = \sqrt{x^2+1}+x* \frac{\sqrt{x^2+1}-x}{\sqrt{x^2+1}-x} = \Lim_{x\to - \infty } \frac{1}{ \sqrt{x^2+1} -x}\)
Teraz ponownie sprawdzam do czego dąży: \([ \frac{1}{ \sqrt{(- \infty )^2+1}- (-\infty) }] = [ \frac{1}{ \infty } ]\)
A więc granica tej funkcji równa jest \(0\)
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Granica
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Granica
Wszystko OK, poza brakiem nawiasu w linijce:
Powinno być \(\Lim_{x\to - \infty } = ( \sqrt{x^2+1}+x)* \frac{\sqrt{x^2+1}-x}{\sqrt{x^2+1}-x} = \Lim_{x\to - \infty } \frac{1}{ \sqrt{x^2+1} -x}\)A więc mnożymy przez sprzężenie: \(\Lim_{x\to - \infty } = \sqrt{x^2+1}+x* \frac{\sqrt{x^2+1}-x}{\sqrt{x^2+1}-x} = \Lim_{x\to - \infty } \frac{1}{ \sqrt{x^2+1} -x}\)
Mam jeszcze jedno pytanko.
Gdy liczymy granicę jednostronne \(\Lim_{x\to2^- } \frac{x^2-4}{|x-2|}\) i \(\Lim_{x\to2^+ } \frac{x^2-4}{|x-2|}\) to czy wartości bezwzględne opuszczamy kolejno \(\Lim_{x\to2^- } \frac{x^2-4}{-(x-2)}\) (ponieważ \(x<2\) i wartość w nawiasie będzie ujemna) i analogicznie \(\Lim_{x\to2^+ } \frac{x^2-4}{x-2}\)? Czy jest to dobre rozumowanie?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Gdy liczymy granicę jednostronne \(\Lim_{x\to2^- } \frac{x^2-4}{|x-2|}\) i \(\Lim_{x\to2^+ } \frac{x^2-4}{|x-2|}\) to czy wartości bezwzględne opuszczamy kolejno \(\Lim_{x\to2^- } \frac{x^2-4}{-(x-2)}\) (ponieważ \(x<2\) i wartość w nawiasie będzie ujemna) i analogicznie \(\Lim_{x\to2^+ } \frac{x^2-4}{x-2}\)? Czy jest to dobre rozumowanie?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Nie mogę znaleźć przycisku edycji posta, dlatego pisze kolejny, za co przepraszam.
Myślę, że uporałem się z tą granicą, lecz dla pewności bardzo proszę o sprawdzenie.
\(\Lim_{x\to1^- }(1-x)^{sin \pi x} = [0^0] = \Lim_{x\to 1^-} e^{sin \pi x*ln(1-x)}\)
Teraz badam granicę wykładnika: \(\Lim_{x\to 1-} sin \pi x*ln(1-x)=[0*(- \infty )]\)
Aby móc policzyć tą granicę reguła de l'Hospitala przekształcam do postaci: \(\Lim_{x\to1^- } \frac{ln(1-x)}{ \frac{1}{sin \pi x} }\)
Dalej liczę z de l'Hospitala \(\Lim_{x\to 1^-} \frac{ \frac{1}{(1-x)}*(-1) }{ \frac{1}{cos \pi x} }* \pi\)
Sprawdzam: \([ \frac{ \frac{1}{0^+} *(-1)}{(-1)}* \pi ]=+ \infty\)
A więc \(\Lim_{x\to1^- }(1-x)^{sin \pi x} = [e^ \infty] = \infty\)
Granica jest dosyć skomplikowana, więc bardzo możliwe, że gdzieś się pomyliłem
Myślę, że uporałem się z tą granicą, lecz dla pewności bardzo proszę o sprawdzenie.
\(\Lim_{x\to1^- }(1-x)^{sin \pi x} = [0^0] = \Lim_{x\to 1^-} e^{sin \pi x*ln(1-x)}\)
Teraz badam granicę wykładnika: \(\Lim_{x\to 1-} sin \pi x*ln(1-x)=[0*(- \infty )]\)
Aby móc policzyć tą granicę reguła de l'Hospitala przekształcam do postaci: \(\Lim_{x\to1^- } \frac{ln(1-x)}{ \frac{1}{sin \pi x} }\)
Dalej liczę z de l'Hospitala \(\Lim_{x\to 1^-} \frac{ \frac{1}{(1-x)}*(-1) }{ \frac{1}{cos \pi x} }* \pi\)
Sprawdzam: \([ \frac{ \frac{1}{0^+} *(-1)}{(-1)}* \pi ]=+ \infty\)
A więc \(\Lim_{x\to1^- }(1-x)^{sin \pi x} = [e^ \infty] = \infty\)
Granica jest dosyć skomplikowana, więc bardzo możliwe, że gdzieś się pomyliłem