Rozwiąż równanie:
\(x^2- \frac{dy}{dx}-y=1\)
Nie potrafię rozdzielić zmiennych tak aby "y" były po jednej stronie. Albo robię to źle, albo równanie rozwiązuje się inną metodą aniżeli rozdzielenia zmiennych. Jakaś podpowiedź?
Równianie różniczkowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Czy tak:
\(- \frac{dy}{dx}-y=1-x^2\)
\(- \frac{dy}{dx}-y=0\)
\(- \frac{dy}{dx}=y / \cdot dx\)
\(-dy=ydx / :y\)
\(- \frac{dy}{y}=dx / \cdot \int\)
\(- \int\frac{dy}{y}= \int_{}^{} dx\)
\(- \ln y=x+c\)
\(- y=e^{x+c}\)
\(- y=e^x \cdot e^c\)
\(y=-Ce^x\)
\(y=-C(x)e^x\)
\(y'= \left[-C(x)e^x \right]'=-C'(x) \cdot e^x-C(x) \cdot e^x\)
\(-C'(x) \cdot e^x-C(x) \cdot e^x-C(x)e^x=1-x^2\)
I w tym momencie C(x) powinny się zredukować a tak nie jest, więc gdzieś popełniam błąd...
\(- \frac{dy}{dx}-y=1-x^2\)
\(- \frac{dy}{dx}-y=0\)
\(- \frac{dy}{dx}=y / \cdot dx\)
\(-dy=ydx / :y\)
\(- \frac{dy}{y}=dx / \cdot \int\)
\(- \int\frac{dy}{y}= \int_{}^{} dx\)
\(- \ln y=x+c\)
\(- y=e^{x+c}\)
\(- y=e^x \cdot e^c\)
\(y=-Ce^x\)
\(y=-C(x)e^x\)
\(y'= \left[-C(x)e^x \right]'=-C'(x) \cdot e^x-C(x) \cdot e^x\)
\(-C'(x) \cdot e^x-C(x) \cdot e^x-C(x)e^x=1-x^2\)
I w tym momencie C(x) powinny się zredukować a tak nie jest, więc gdzieś popełniam błąd...
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Równianie różniczkowe
\(x^2- \frac{dy}{dx}-y=1\)
\(\frac{dy}{dx}=-y+x^2-1\)
\(\frac{dy}{dx}=-y\) -jednorodne
\(\frac{dy}{y}=-dx\)
\(\int \frac{dy}{y}=- \int dx\)
\(\ln y=- x+C\)
\(y=e^{-x} \cdot D\)
uzmiennijmy stałą \(D\)
\(y=e^{-x} \cdot D(x)\)
\(\frac{dy}{dx} =-e^{-x} \cdot D(x)+ e^{-x} \cdot D'(x)\)
wstawmy to do równania wyjściowego:
\(-e^{-x} \cdot D(x)+ e^{-x} \cdot D'(x)=-e^{-x} \cdot D(x)+x^2+1\)
\(e^{-x} \cdot D'(x)=x^2+1\)
\(D'(x)=x^2e^{x} +e^{x}\)
\(D(x)= \int_{}^{} x^2e^{x} +e^{x} dx= (...)=e^x \left( x^2-2x+3\right) +E\)
Ostatecznie wiec rozwiązaniem równania \(x^2- \frac{dy}{dx}-y=1\) jest \(y=e^{-x} \cdot \left( e^x \left( x^2-2x+3\right) +E\right)\)
czyli
\(y= x^2-2x+3+E \cdot e^{-x},\ E \in R\)
\(\frac{dy}{dx}=-y+x^2-1\)
\(\frac{dy}{dx}=-y\) -jednorodne
\(\frac{dy}{y}=-dx\)
\(\int \frac{dy}{y}=- \int dx\)
\(\ln y=- x+C\)
\(y=e^{-x} \cdot D\)
uzmiennijmy stałą \(D\)
\(y=e^{-x} \cdot D(x)\)
\(\frac{dy}{dx} =-e^{-x} \cdot D(x)+ e^{-x} \cdot D'(x)\)
wstawmy to do równania wyjściowego:
\(-e^{-x} \cdot D(x)+ e^{-x} \cdot D'(x)=-e^{-x} \cdot D(x)+x^2+1\)
\(e^{-x} \cdot D'(x)=x^2+1\)
\(D'(x)=x^2e^{x} +e^{x}\)
\(D(x)= \int_{}^{} x^2e^{x} +e^{x} dx= (...)=e^x \left( x^2-2x+3\right) +E\)
Ostatecznie wiec rozwiązaniem równania \(x^2- \frac{dy}{dx}-y=1\) jest \(y=e^{-x} \cdot \left( e^x \left( x^2-2x+3\right) +E\right)\)
czyli
\(y= x^2-2x+3+E \cdot e^{-x},\ E \in R\)