Całeczka - proszę o pomoc.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
beniolinho
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 28 lut 2016, 17:57
Podziękowania: 7 razy

Całeczka - proszę o pomoc.

Post autor: beniolinho »

\(\int_{}^{} \frac{1}{x^6-x^2}dx\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nigdy o nich nie mów "całeczka", bo się zemszczą za lekceważenie :)

A tutaj, konkretnie to będzie tak: \(\int \frac{dx}{x^6-x^2}=\int \frac{dx}{x^2(x^2-1)(x^2+1)} =\int \frac{dx}{x^2(x^2+1)(x-1)(x+1)}\)
Teraz widać, że trzeba to na UŁAMKI PROSTE. Umiesz?

Dla sprawdzenie podam odpowiedź.
  • \(\frac{1}{x^6-x^2}= \frac{0,5}{x^2+1}- \frac{1}{x^2} + \frac{0,25}{x-1} - \frac{0,25}{x+1}\)
beniolinho
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 28 lut 2016, 17:57
Podziękowania: 7 razy

Post autor: beniolinho »

No właśnie mam problem z tymi układami równań które wyjdą, bo będzie bodajże 6 niewiadomych.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Tylko 5 :)
\(\frac{A}{x^2} + \frac{Bx+C}{x^2+1} + \frac{D}{x-1} + \frac{E}{x+1}\)
beniolinho
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 28 lut 2016, 17:57
Podziękowania: 7 razy

Re: Całeczka - proszę o pomoc.

Post autor: beniolinho »

Dobra, układ rozwalony.
ODPOWIEDZ