odleglosc pkt P od prostej l

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
twix90
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 01 lut 2017, 17:45

odleglosc pkt P od prostej l

Post autor: twix90 »

Musze znalezc odleglosc punktu P=(0,0,2) od prostej \(\begin{cases} x=2+2t\\y=2t\\z=2t\end{cases}\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: odleglosc pkt P od prostej l

Post autor: radagast »

twix90 pisze:Musze znalezc odleglosc punktu P=(0,0,2) od prostej \(\begin{cases} x=2+2t\\y=2t\\z=2t\end{cases}\).
Poprowadźmy płaszczyznę \(\pi\) prostopadłą do podanej prostej przechodzącą przez podany punkt
Wektor kierunkowy prostej \(\left[ 2,2,2\right]\) jest prostopadły do \(\pi\), zatem
\(\pi :2x+2y+2z+D=0\), przy czym \(\cdot 0+2 \cdot 0+2 \cdot 2+D=0\)
no to \(\pi :2x+2y+2z-4=0\)
a po skróceniu: \(\pi :x+y+z-2=0\)

Przetnijmy teraz naszą prostą z płaszczyzną \(\pi\):
\(x+y+z-2=0\)
\(2+2t+2t+2t-2=0\)
\(t=0\)
zatem punkt przecięcia prostej z płaszczyzną \(\pi\)to \(\left(2,0,0 \right)\)
No to odległość punktu P od podanej prostej jest taka jak odległość punktów \(\left( 2,0,0\right)\) i \(\left( 0,0,2\right)\) wynosi więc \(\sqrt{8}\)
twix90
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 01 lut 2017, 17:45

Post autor: twix90 »

Jak odczytales punkt przeciecia prostej z plaszczyzna, tj (2,0,0)?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Wstawiłam do równania płaszczyzny współrzędne punktu wynikające z przedstawienia parametrycznego prostej i obliczyłam \(t\)
twix90
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 01 lut 2017, 17:45

Post autor: twix90 »

Rozumiem, a czy mozesz powiedziec czy moj sposob jest prawidlowy?

P=(0,0,2)
v = [2,2,2]

A=(2+2t, 2t, 2t)
PA' = (2+2t, 2t, 2t-2)

PA o V =4+4t+4t+4t-4 = 12t

t=0

pkt przeciecia (2,0,0)
P (0,0,2)

Odleglosc miedzy nimi:

sqrt{(x-x1)^2+(y2-y1)^2+(z2-z1)^2} = sqrt{4+4} = sqrt{8}
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Jak najbardziej :). Lepszy niż mój, bo prostszy.
ODPOWIEDZ