Witam, obliczyłem pochodną takiej oto funkcji:
\(\sqrt[3]{arc sin (x^2)}\)
Zamieniłem funkcję na na \(y=(arc sin (x^2))^{ \frac{1}{3}}\)
Następnie przeszedłem do liczenia pochodnej \(y' = \frac{1}{3} arc sin (x^2)^{ \frac{-2}{3}}*(arc sin(x^2))'= \frac{1}{3} arc sin (x^2)^{ \frac{-2}{3}}*( \frac{-1}{ \sqrt{} 1-(x^2)^2}) * 2x\)
Czy zabrałem się za to dobrze?
Mam jeszcze drugi przykład: Pochodna z funkcji \(e^{e^x}\)
Robię to tak: \(y' = e^{e^x}*e^x\)
Czy jest to dobrze rozwiązane?
Mam problem z jeszcze jednym wzorem, lecz w tym wypadku nie mam pojęcia kompletnie jak się za to zabrać. Chodzi o funkcję \(\frac{x+1}{2x+1})^{x+1}\). Proszę o rozwiązanie, lub o jakąkolwiek inną pomoc.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Pochodna funkcji złożonej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 871
- Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Otrzymane podziękowania: 415 razy
- Płeć:
Re: Pochodna funkcji złożonej
w pierwszej pochodnej niepotrzebny minus, pochodna samego arcusa sinusa jest bez minusa
druga pochodna ok
wsk. do zadania ostatniego:
\(y = f^g\), gdzie \(f,g\) funkcje zmiennej \(x\)
\(\ln y = \ln f^g\)
\(\frac{y'}{y} = (g \ln f)' = g' \ln f + g\cdot \frac{f'}{f}\)
\(y' = y \cdot (g' \ln f + g\cdot \frac{f'}{f} )\)
druga pochodna ok
wsk. do zadania ostatniego:
\(y = f^g\), gdzie \(f,g\) funkcje zmiennej \(x\)
\(\ln y = \ln f^g\)
\(\frac{y'}{y} = (g \ln f)' = g' \ln f + g\cdot \frac{f'}{f}\)
\(y' = y \cdot (g' \ln f + g\cdot \frac{f'}{f} )\)