Pochodne funkcji złożonych

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
konrad00
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 81
Rejestracja: 13 paź 2015, 11:20
Podziękowania: 43 razy
Płeć:

Pochodne funkcji złożonych

Post autor: konrad00 »

Oblicz pochodne funkcji złożonych:
a) \(g(x)=(cos(x)*ln^{2}x)^{ \sqrt{x^{2} + 2x} }\)
b) \(h(x)=sin^{3}(arctg^{2}(2^{x^{3} + 2x}*cos^{2}x))\)

Fajnie by było jakby ktośto przeliczył i przedstawił wyniki, bo nie wiem, czy dobrze liczę.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

a) Żeby nie zwariować, oznaczmy:
  • \(\cos x \cdot \ln^2x=f(x)\) - w skrócie \(f\)
    \(\sqrt{x^2+2x}=g(x)\) - w skrócie \(g\)
\(\left[ f^g\right]'= \left[ e^{g\ln f}\right]'= \left( g\ln f\right)'e^{g\ln f}=(g'\ln f+g \frac{f'}{f})f^g\)

Żeby zakończyć sprawę, trzeba policzyć:
  1. \(f'\)=
  2. \(g'\)=
  3. \(\ln f=\)
Jak jest duży problem, trzeba go rozłożyć na mniejsze problemiki, z którymi łatwiej sobie poradzić.
Powodzenia.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Odpowiedź do a)
\(g'(x)= \left( \frac{(x+1)(\ln x \cdot \cos x+2\ln(\ln x))}{\sqrt{x^2+2x}} + \frac{\sqrt{x^2+2x}(2\cos x \cdot \ln x-\sin x \cdot \ln^2x)}{\cos(\ln^2x)} \right) \left( \cos x\cdot \ln^2x\right)^\sqrt{x^2+2x}\)
ODPOWIEDZ