\(f(x)= \frac{3x^2sinx+4}{4x^3+8lnx}\)
Wynik sprawdzałam w wolframie i nie potrafię dojść do właściwego rozwiązania. Proszę o pomoc.
Pochodne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 86
- Rejestracja: 31 gru 2009, 16:31
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękowania: 51 razy
- Płeć:
- alexx17
- Fachowiec
- Posty: 2084
- Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękowania: 38 razy
- Otrzymane podziękowania: 937 razy
- Płeć:
Re: Pochodne
\(f'(x)= \frac{(3x^2 \sin x+4)'(4x^3+8 \ln x) - (3x^2 \sin x+4)(4x^3+8 \ln x)'}{(4x^3+8 \ln x)^2}=...\)
Wynik w wolframie może się różnić od uzyskanego od Ciebie z prostego względu - wolfram może go przedstawić w równoważnej postaci, ale po pewnych przekształceniach. Tak się dzieje np. w wielu przypadkach całkowania funkcji trygonometrycznych, gdzie występuje w wyniku chociażby funkcja secans.
Wynik w wolframie może się różnić od uzyskanego od Ciebie z prostego względu - wolfram może go przedstawić w równoważnej postaci, ale po pewnych przekształceniach. Tak się dzieje np. w wielu przypadkach całkowania funkcji trygonometrycznych, gdzie występuje w wyniku chociażby funkcja secans.