a)\(\int_{}^{} arcsin^2x dx\)
b) \(\int_{}^{} x(arctgx)^2dx\)
c)\(\int_{}^{} x^2cos^2x dx\)
d)\(\int_{}^{} x2^xdx\)
trudne całki nieoznaczone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: trudne całki nieoznaczone
\(\displaystyle \int arcsin^2x dx= \begin{bmatrix}\arcsin x=t\\x=\sin t \\ \frac{dx}{dt}=\cos t\\dx=\cos t dt \end{bmatrix}= \int t^2 \cos t dt = \int t^2( \sin t)' dt=\\kakapipe pisze:a)\(\int_{}^{} arcsin^2x dx\)
\displaystyle t^2 \sin t - 2\int t \sin t dt = t^2 \sin t + 2\int t( \cos t)' dt = t^2 \sin t + 2 t \cos t -2\int \cos t dt=\\
\displaystyle t^2 \sin t + 2 t \cos t -2 \sin t +C\)
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Re: trudne całki nieoznaczone
Arcusa dziś poskromimy, wszelką trudność w mig zwalczymy:
\(\int xarctg^2 x dx = \frac{1}{2}\int(x^2)' arctg^2 x dx = \frac{x^2arctg^2x}{2}-\int\frac{x^2}{x^2+1} \cdot arctgxdx = \frac{x^2arctg^2x}{2}-\int arctgxdx + \int \frac{arctgx}{x^2+1}dx=\\= \begin{bmatrix} t=arctgx\\dx=(x^2+1)dt\end{bmatrix} = \frac{x^2arctg^2x}{2}-\int x'arctgxdx + \int tdt =\frac{x^2arctg^2x - 2xarctgx + arctg^2x}{2}+\int \frac{xdx}{x^2+1} = \\ =\begin{bmatrix} u=x^2+1\\dx=\frac{1}{2x}du\end{bmatrix} = \frac{x^2arctg^2x - 2xarctgx + arctg^2x}{2}+\frac{1}{2}\int \frac{du}{u} =\frac{x^2arctg^2x - 2xarctgx + arctg^2x+ ln(x^2+1)}{2} + C\\\)
Choć są tego plusy i minusy, to niestraszne nam są cosinusy:
\(\int x^2 cos^2xdx = \int x^2 \cdot \frac{cos2x+1}{2}dx = \frac{1}{2}\int x^2 cos2xdx + \frac{1}{2}\int x^2dx = \begin{bmatrix} t=2x\\dx = \frac{dt}{2}\end{bmatrix}= \frac{x^3}{6}+\frac{1}{16}\int t^2costdt =\\= \frac{x^3}{6}+\frac{1}{16}\int t^2(sint)'dt = \frac{x^3}{6}+ \frac{x^2sin2x}{4} +\frac{1}{8}\int tsintdt = \frac{x^3}{6}+ \frac{x^2sin2x}{4} -\frac{1}{8}\int t(cost)'dt = \\ = \frac{x^3}{6}+ \frac{x^2sin2x - xcos2x}{4} + \frac{1}{8}\int costdt = \frac{x^3}{6}+ \frac{x^2sin2x - xcos2x}{4}+ \frac{sin2x}{8} + C\)
Nie obawiaj się przyjacielu, trudnych całek, jak nas wielu:
\(\int x2^xdx = \frac{1}{ln2}\int x (2^x)'dx = \frac{x2^x}{ln2} - \frac{1}{ln2}\int 2^xdx = \frac{x2^x}{ln2}- \frac{2^x}{ln^22}\)
\(\int xarctg^2 x dx = \frac{1}{2}\int(x^2)' arctg^2 x dx = \frac{x^2arctg^2x}{2}-\int\frac{x^2}{x^2+1} \cdot arctgxdx = \frac{x^2arctg^2x}{2}-\int arctgxdx + \int \frac{arctgx}{x^2+1}dx=\\= \begin{bmatrix} t=arctgx\\dx=(x^2+1)dt\end{bmatrix} = \frac{x^2arctg^2x}{2}-\int x'arctgxdx + \int tdt =\frac{x^2arctg^2x - 2xarctgx + arctg^2x}{2}+\int \frac{xdx}{x^2+1} = \\ =\begin{bmatrix} u=x^2+1\\dx=\frac{1}{2x}du\end{bmatrix} = \frac{x^2arctg^2x - 2xarctgx + arctg^2x}{2}+\frac{1}{2}\int \frac{du}{u} =\frac{x^2arctg^2x - 2xarctgx + arctg^2x+ ln(x^2+1)}{2} + C\\\)
Choć są tego plusy i minusy, to niestraszne nam są cosinusy:
\(\int x^2 cos^2xdx = \int x^2 \cdot \frac{cos2x+1}{2}dx = \frac{1}{2}\int x^2 cos2xdx + \frac{1}{2}\int x^2dx = \begin{bmatrix} t=2x\\dx = \frac{dt}{2}\end{bmatrix}= \frac{x^3}{6}+\frac{1}{16}\int t^2costdt =\\= \frac{x^3}{6}+\frac{1}{16}\int t^2(sint)'dt = \frac{x^3}{6}+ \frac{x^2sin2x}{4} +\frac{1}{8}\int tsintdt = \frac{x^3}{6}+ \frac{x^2sin2x}{4} -\frac{1}{8}\int t(cost)'dt = \\ = \frac{x^3}{6}+ \frac{x^2sin2x - xcos2x}{4} + \frac{1}{8}\int costdt = \frac{x^3}{6}+ \frac{x^2sin2x - xcos2x}{4}+ \frac{sin2x}{8} + C\)
Nie obawiaj się przyjacielu, trudnych całek, jak nas wielu:
\(\int x2^xdx = \frac{1}{ln2}\int x (2^x)'dx = \frac{x2^x}{ln2} - \frac{1}{ln2}\int 2^xdx = \frac{x2^x}{ln2}- \frac{2^x}{ln^22}\)