mam do zbadania taką funkcje:
\(h(x)=e^{ \sqrt[3]{x}}\)
wyliczyłem drugą pochodną tej funkcji, wyszło mi:
\(h''(x)=e^{ \sqrt[3]{x}} \left( \frac{ \sqrt[3]{x} -2 }{9 \sqrt[3]{x^{5}} } \right)\)
hmm...no i teraz:
\(h''(x)>0
\\
h''(x)<0\)
i tutaj mam problem :/ nie wiem jak zacząć te nie równości. czy mógłbym prosić o wskazówki od czego zacząć ?
z góry dziękuje za pomoc:)
zbadaj wklęsłość, wypukłość i punkty przegięcia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
druga pochodna dobrze, ale łatiej będzie jak zapiszesz ją tak:
\(y'' = \frac{e^{\sqrt[3]{x}}(\sqrt[3]{x}-2)}{9x\sqrt[3]{x^2}}\)
najpierw dziedzina, czyli kiedy mianonik jest różny od 0
\(D:R \setminus \left\{ 0\right\}\)
teraz zabieramy się za licznik
\(e^{\sqrt[3]{x}}(\sqrt[3]{x}-2)=0\)
\(e^{\sqrt[3]{x}}=0 \vee \sqrt[3]{x}-2=0\)
\(e^{\sqrt[3]{x}}=0 \Rightarrow x \in \o\) (nalezy do zbioru pustego)
\(\sqrt[3]{x}-2=0 \Rightarrow \sqrt[3]{x}=2 \Rightarrow x=2^3=8\)
punkt przegięcia \(y''=0 \Leftrightarrow x=8\)
wypukłość \(y''>0 \Leftrightarrow x \in (8; + \infty )\)
wklęsłość \(y''<0 \Leftrightarrow x \in \left( - \infty ;0\right) \cup \left( 0; 8\right)\)
\(y'' = \frac{e^{\sqrt[3]{x}}(\sqrt[3]{x}-2)}{9x\sqrt[3]{x^2}}\)
najpierw dziedzina, czyli kiedy mianonik jest różny od 0
\(D:R \setminus \left\{ 0\right\}\)
teraz zabieramy się za licznik
\(e^{\sqrt[3]{x}}(\sqrt[3]{x}-2)=0\)
\(e^{\sqrt[3]{x}}=0 \vee \sqrt[3]{x}-2=0\)
\(e^{\sqrt[3]{x}}=0 \Rightarrow x \in \o\) (nalezy do zbioru pustego)
\(\sqrt[3]{x}-2=0 \Rightarrow \sqrt[3]{x}=2 \Rightarrow x=2^3=8\)
punkt przegięcia \(y''=0 \Leftrightarrow x=8\)
wypukłość \(y''>0 \Leftrightarrow x \in (8; + \infty )\)
wklęsłość \(y''<0 \Leftrightarrow x \in \left( - \infty ;0\right) \cup \left( 0; 8\right)\)
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(9 \sqrt[3]{x^{5}}=9 \sqrt[3]{x^3 \cdot x^2}=9x\sqrt[3]{x^2}\)
Powinno być \(x \in (- \infty ;0) \cup (8; + \infty )\)agulka pisze: wypukłość \(y''>0 \Leftrightarrow x \in (8; + \infty )\)
Powinno być \(x \in (0;8)\)agulka pisze: wklęsłość \(y''<0 \Leftrightarrow x \in \left( - \infty ;0\right) \cup \left( 0; 8\right)\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.