Proszę o pomoc w zadaniu...
f(x)= lnx/x
1. wyznaczenie dziedziny (według mnie to liczby rzeczywiste dodatnie) ale nie wiem czy na pewno??
2.Granice funkcji
3. Asymptoty
4. punkty przecięcia z osią OX i OY parzystość , nie parzystość, monotoniczność
5. Analiza I pochodnej
6. analiza II pochodnej
7. tabelka i wykres
badanie zmienności przebiegu funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1859
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Dziękuje za odpowiedź co prawda już z pomocą ale uporałem się z tym trochę wcześniej bo miałem to na dzisiaj, ale cóż moja wina, że tak późno to tu zamieściłem...
Trochę inaczej miałem co do przedziałów bo nie zrobiłem domkniętych np. dla (0;e> tylko (0;e)
i druga pochodna wyszła mi inna bo f"(x)= (2lnx-3)/x^3
Trochę inaczej miałem co do przedziałów bo nie zrobiłem domkniętych np. dla (0;e> tylko (0;e)
i druga pochodna wyszła mi inna bo f"(x)= (2lnx-3)/x^3