asymptota

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agata0987
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 29 gru 2009, 16:22

asymptota

Post autor: agata0987 »

nie moge sobie poradzic z ta asymptota. wychodzi mi, ze jest tylko ukosna, moze tak byc?

\(y= \frac{x^3}{2(x+1)^2}\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

jest jeszcze asymptota pionowa obustronna o równaniu x=-1 bo:

\(\lim_{x\to- 1^+}\ f(x)= \lim_{x\to -1^+ }\ \frac{x^3}{2(x+1)^2}=- \infty \ \ \ \ i\ \ \ \lim_{x\to-1^- }\ f(x)= \lim_{x\to -1^- }\ \frac{x^3}{2(x+1)^2} - \infty\)
agata0987
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 29 gru 2009, 16:22

Post autor: agata0987 »

bo widze, ze nie wymnożyłaś w mianowniku, wiec jaka jest dziedzina?
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(D_f=R- \left\{-1 \right\}\)
ODPOWIEDZ