znajdz ekstremum lokalne funkcji:
\(y=4x-x^2\)
\(y=x^3-3x^2\)
\(y= \frac{x-2}{3x+1}\)
\(y=2x^3-15x^2+36x-14\)
\(y= \frac{x}{x^2+4}\)
\(y=x+ \frac{4}{x-5}\)
\(y= \frac{(x+1)^2}{2x}\)
\(y=2x(x-1)^2\)
\(y=x+ \sqrt{1-x}\)
ekstremum lokalne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Policz pochodną.
Oblicz miejsca zerowe pochodnej, to punkty podejrzane o ekstrema.
Potem policz drugą pochodną i jej wartośc w miejsach zerowych pierwszej pochodnej.
Jeżeli \(f'(x_0)=0\) i \(f''(x_0)>0\), to w \(x_0\) zachodzi minimum
Jeżeli \(f'(x_0)=0\) i \(f''(x_0)<0\), to w \(x_0\) zachodzi maksimum
Oblicz miejsca zerowe pochodnej, to punkty podejrzane o ekstrema.
Potem policz drugą pochodną i jej wartośc w miejsach zerowych pierwszej pochodnej.
Jeżeli \(f'(x_0)=0\) i \(f''(x_0)>0\), to w \(x_0\) zachodzi minimum
Jeżeli \(f'(x_0)=0\) i \(f''(x_0)<0\), to w \(x_0\) zachodzi maksimum
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.