\(lim (x - \sqrt{x^2+5x})\)
Pomoże ktoś?
Z góry dzięki i pozdrawiam!
Granice ciągów- jeden przykład
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(\lim_{x\to \infty } (x - \sqrt{x^2+5x})= \lim_{x\to \infty } \frac{(x - \sqrt{x^2+5x})(x + \sqrt{x^2+5x})}{x + \sqrt{x^2+5x}}= \lim_{x\to \infty } \frac{-5x}{x + \sqrt{x^2+5x}} = \lim_{x\to \infty } \frac{ \frac{-5x}{x} }{ \frac{x}{x}+ \sqrt{ \frac{x^2}{x^2}+ \frac{5x}{x^2}\)
\(=- \frac{5}{2}\)
\(=- \frac{5}{2}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.