ekstremum funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Witam! Bardzo proszę o naprowadzenie mnie przy następującym zadaniu: Wyznacz ekstrema bezwarunkowe funkcji
C(x,y) = \(\sqrt{ \left( x- \frac{1}{100} \right) ^{2} + \left( y - \frac{1}{100} \right) ^{2} + \frac{1}{100} \left}\)
Chodzi mi o początek...wyznaczenie pochodnych pierwszego rzędu... wiem, że pochodna \(\sqrt{x}\\) TO \(\frac{1}{2 \sqrt{x}\) ale tutaj nie wiem co ma być w podstawie gdy liczę po x lub po y a co w pochodnej wewnętrznej... Bardzo proszę o pomoc....
C(x,y) = \(\sqrt{ \left( x- \frac{1}{100} \right) ^{2} + \left( y - \frac{1}{100} \right) ^{2} + \frac{1}{100} \left}\)
Chodzi mi o początek...wyznaczenie pochodnych pierwszego rzędu... wiem, że pochodna \(\sqrt{x}\\) TO \(\frac{1}{2 \sqrt{x}\) ale tutaj nie wiem co ma być w podstawie gdy liczę po x lub po y a co w pochodnej wewnętrznej... Bardzo proszę o pomoc....