pochoda

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Majka123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 69
Rejestracja: 26 lip 2008, 10:42

pochoda

Post autor: Majka123 »

\(10arctg \frac{x}{2}-x\)
crocens
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 17 sty 2010, 21:15

Post autor: crocens »

\((10arctg \frac{x}{2}-x)' = (10arctg \frac{x}{2})' - x' = 10(arctg \frac{x}{2})' -1 = 10(\frac {1}{1+(\frac{x}{2})^2})(\frac{x}{2})' -1=10(\frac {1}{1+(\frac{x}{2})^2})*\frac{1}{2}-1=\)
\(=5\(\frac {1}{1+\(\frac{x}{2}\)^2}\)-1=\(\frac {5}{1+(\frac{x}{2})^2}\)-1\)

chyba tak to leci...
ODPOWIEDZ