Całki

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ilona504
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 12 sty 2010, 10:58

Całki

Post autor: ilona504 »

I=Całka\(\frac{sin2x}{cosx}\)dx Proszę o pomoc bo nie umiem tego zrobic
greg
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 11 gru 2009, 16:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: greg »

Pamiętamy, że \(\sin2x=2\sin x\cos x\) i \(\int\cos x=-\sin x\)
\(\int\frac{\sin2x}{cos x}dx=\int\frac{2\sin x\cos x}{\cos x}dx=\int 2\sin x=-2\cos x\)
ilona504
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 12 sty 2010, 10:58

Post autor: ilona504 »

dzięki
ODPOWIEDZ