Pochodne, prosze o pomoc

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agata0987
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 29 gru 2009, 16:22

Pochodne, prosze o pomoc

Post autor: agata0987 »

Mam do obliczenia pare pochodnych, ale nie bardzo wiem jak sie za to zabrać, może ktoś pomoże:

1. y=9x³+1/x²)e^x
2. y=10^x
3. y=x/4^x
4. y=2√x-3ln+1
5. y=log3x
6. y=lnx/1+x²
7.y=sinx+cosx
8. y=x³sinx
9. y=√xcosx
10. y=sinx/x⁴+4

z góry dziękuje za pomoc:)
Jolaa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 29 gru 2009, 21:43

Post autor: Jolaa »

1. ((9x^3+1/(x^2))e^x)' = (27x^2-2/x)e^x+(9x^3+1/(x^2))e^x = e^x(27x^2-2/x+9x^3+1/(x^2))
2. 10^xln10
3. (4^x-x4^xln4)/(4^2x)
7. cosx-sinx
8. 3x^2sinx-x^3cosx

Pozostałe przykłady są nie do końca zrozumiale napisane i moje pewnie też ale może sobie poradzisz :)
ODPOWIEDZ