funkcja odwrotna do y=e^x
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
funkcja odwrotna do y=e^x
nie mam pojęcia, dlaczego wynik to lny=x. W innych logarytmach jest tak, że np.funkcją odwrotną do logax jest a^x, w porządku, narysowałam, wszystko się zgadza. Jakby mógł mi to ktoś jasno wytłumaczyć... (Bo generalnie jest tak, np. w przypadku f. liniowej, że x zamieniamy na y i wyznaczamy y - to się zgadza...) Proszę o pomoc!!
funkcja odwrotna do y=e^x
Po zlogarytmowaniu stronami wyrażenia \(y=e^x\) dostaniesz
\(\ln y = \ln e^x \\ \Leftrightarrow\\ \ln y = x\)
Aby otrzymać funkcję zmiennej \(x\) trzeba:
Więc chyba wszystko się zgadza, logarytm naturalny nie jest żadnym specjalnym przypadkiem.
\(f(x)=e^x\\\\f^{-1}(x)=\ln x\)
\(\ln y = \ln e^x \\ \Leftrightarrow\\ \ln y = x\)
Aby otrzymać funkcję zmiennej \(x\) trzeba:
.naata90 pisze:x zamieniamy na y
Więc chyba wszystko się zgadza, logarytm naturalny nie jest żadnym specjalnym przypadkiem.
\(f(x)=e^x\\\\f^{-1}(x)=\ln x\)
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1859
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Jeżeli myśleć o funkcji jak o przepisie na robienie z jednej liczby inną, to y=x/2 i x=y/2 to te same funkcje: obydwie po prostu połowią liczbę. Jeżeli jednak myślimy o wykresie, to zwyczajowo wykres rysujemy oznaczając argument przez x (i zaznaczamy go na poziomej osi), a wartość przez y (i zaznaczamy ją na pionowej osi). W takim układzie funkcją odwrotną do y=2x jest y=x/2. Wtedy rzeczywiście wykresy są symetryczne względem prostej y=x.
Rachunkowo to się robi tak: z równania y=f(x) wyliczasz x w zależności od y, a na koniec zamieniasz x z y.
Rachunkowo to się robi tak: z równania y=f(x) wyliczasz x w zależności od y, a na koniec zamieniasz x z y.