prosta całka do policzenia !

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pizarro
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 25 gru 2008, 22:27

prosta całka do policzenia !

Post autor: Pizarro »

Witam,

Mam do policzenia prostą całkę \(\frac{x}{4-5x}\) ułatwiam sobie sprawe i zapisuje 1/4-5x * x
Licze tak:
t = 4 - 5x
t'=-5
dx= -dt/5
i wychodzi mi w ogole chinski wynik -1/5ln|4-5x|*x^2/2 a w odpowiedziach jest w ogole inaczej. Jak prawidłowo rozwiązać to zadanie?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

http://www.mathanswerkey.com/solution.php
wybierz 'Integrate' i wpisz w okienko
x/(4 - 5x)

albo od razu na link

Kod: Zaznacz cały

http://www.mathanswerkey.com/solution.php?q=int(x/(4-5x),x)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Pizarro
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 25 gru 2008, 22:27

Post autor: Pizarro »

nie za bardzo wiem dlaczego moj sposób był zły? nie rozumiem troche tego zapisu na stronie
Dlaczego całkę trzeba rozbijać na różnie ( i w jaki sposób) czy nie można liczyc po prostu z calki 1 / (4-5x) * x ?
za t podstawić 4-5x i już?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Czy wynik podany na tamtej stronce jest zgodny z odpowiedzią?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Pizarro
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 25 gru 2008, 22:27

Post autor: Pizarro »

tak, jest.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

No więc gdzieś w swoim rozwiązaniu musisz robić błąd, skoro Twój wynik się nie zgadza.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Pizarro
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 25 gru 2008, 22:27

Post autor: Pizarro »

czy zawsze musze robić tak aby dx pasowało pod dt i jakas zmienna która nie jest t? w tym przypadku jak ten x jakby zostaje sam i tylko - 1/5 przed całkę wynoszę więc to jest zle? co robic w takiej sytuacji ? czy x mam wyprowadzić z tego t= 4-5x? to też mi nic nie da;/
Pizarro
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 25 gru 2008, 22:27

Post autor: Pizarro »

wygląda to tak, że -1/5 całka 1/t * x nie wiem co w tym zlego jest;/
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Jak liczyłeś tą calkę \(1/t * x\)?
Nie ma na to sposobu.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Pizarro
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 25 gru 2008, 22:27

Post autor: Pizarro »

ln|t|* x^2/2 wychodzilo z tego
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Jeżeli liczyłeś ją po dt, to x musiałbyś traktować jako liczbę, a to nie jest prawdą.
Jeżeli liczyłeś ją po dx, to t musiałbyś traktować jako liczbę, a to nie jest prawdą.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Pizarro
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 25 gru 2008, 22:27

Post autor: Pizarro »

dzięki serdeczne za pomoc, teraz to wszystko przeanalizuje i postaram się jakoś sobie dać rady.

Jeszcze raz wielkie dzięki :)
Pizarro
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 25 gru 2008, 22:27

Post autor: Pizarro »

a, jeszcze jedno pytanie. Jak na tej stronie wyrażenie podcałkowe zostalo rozbite na róznice?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Rozpisałam to:
\(\int_{}^{} \frac{x}{4-5x}dx=\int_{}^{} \frac{-5x}{-5(4-5x)}dx=\int_{}^{} \frac{4-5x-4}{-5(4-5x)}dx=\int_{}^{}( \frac{4-5x}{-5(4-5x)}+\frac{-4}{-5(4-5x)})dx=\\\int_{}^{}(-\frac{1}{5})dx+ \int_{}^{}\frac{4}{5(4-5x)}dx=-\frac{1}{5}\int_{}^{}dx+ \frac{4}{5} \int_{}^{}\frac{1}{(4-5x)}dx\)
I teraz druga całka przez podstawienie
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ