ciagi

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Egnaro
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 05 mar 2012, 18:55
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

ciagi

Post autor: Egnaro »

Zbadaj ciąg. Sprawdz czy jest ograniczony? Sprawdz czy jest monotoniczny?
\(\ an= \sqrt[4]{n^4+4}\)
Hitler w szesc dni opanowal Czechosłowacje, a Ty sie w szesc dni do matury nie nauczysz?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

nie jest ograniczony:\(\ a_n= \sqrt[4]{n^4+4}>\sqrt[4]{n^4}=n\)


ale jest monotoniczny (rosnący):\(\ a_{n+1}>a_n \Leftrightarrow \sqrt[4]{(n+1)^4+4}>\sqrt[4]{n^4+4} \Leftrightarrow 1>0\)
ODPOWIEDZ