trygonometria sferyczna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peter gunn
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 14 lis 2009, 14:15

trygonometria sferyczna

Post autor: peter gunn »

Proszę państwa :) mam tutaj dwa zadanka, z którymi mój ćwiczeniowiec nagle wyskoczył i kazał zrobić nie mówiąc nic na ten temat. Bardzo bym prosił o pomoc :)


1. Obliczyć deklinację i kąt godzinny gwiazdy mając dane:
\(\phi= 52^o05'\)
\(A=27^o10'\)
\(z=54^o30'\)

2. Obliczyć azymut i odległość gwiazdy mając dane:
\(\phi= 52^o05'\)
\(t=2^h 17^m\)
\(\delta= 41^o20'\)

Oznaczyć na rysunkach wszystkie elementy trójkąta paralaktycznego. W obu przypadkach obliczyć kąt paralaktyczny.



Załączam jeszcze link z tymi rysunkami na których trzeba zaznaczyć te dane:
Rysunki do ćwiczenia
ODPOWIEDZ