pilne:) znaleźć dziedziny funkcji...

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lineczka16
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 29 mar 2009, 18:10

pilne:) znaleźć dziedziny funkcji...

Post autor: lineczka16 »

a) f(x)= pierwiastek z 1+x + log(1-x)

b) f(x) = log(16-x do kwadratu) / pierwiastek z sinx
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

a.
\(\begin{cases} 1+x \geq 0 \\ 1-x>0 \end{cases} \ \Rightarrow \ x\in <-1;1)\)

b.
\(\begin{cases} 16-x^2>0 \\ sinx >0 \end{cases} \ \Rightarrow \ x\in (-4;-\pi)\cup (0;\pi)\)
lineczka16
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 29 mar 2009, 18:10

Post autor: lineczka16 »

dzieki :)
ODPOWIEDZ