zbieznosc szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Adidrex
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 02 paź 2008, 19:47
Lokalizacja: Rzeszów

zbieznosc szeregu

Post autor: Adidrex »

Witam mam pytanie odnoscie takiego zadania odnosnie zbieznosci szeregu
\(\sum_{n=0}^{\infty}(-\frac{3}{4})^{n+1}{\)
jak tutaj zastosowac kryterium laibniza ?
jak ktos ma jakis pomysl to prosze o pomoc
e_liska
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 07 paź 2009, 11:42
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: e_liska »

jedynie to możesz wyrzucić \(-\frac{3}{4}\) przed szereg, zostanie wtedy \((-1)^n(\frac{3}{4})^n\)

granica ciągu jest równa \(0\)
ciąg jest malejący, więc na mocy kryterium Leizniza szereg jest zbieżny

tak mi się wydaje, że będzie ok
Miłość to jedyne uczucie, które się mnoży, jeśli się je dzieli...
ODPOWIEDZ