Oblicz f(n) (x) podanych funkcji.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
m.milewska
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 29 paź 2008, 17:26

Oblicz f(n) (x) podanych funkcji.

Post autor: m.milewska »

Oblicz \(f^{n}(x)\) następującej funkcji:
a)\(f(x)=\frac{1}{a+bx}\)
b)\(f(x)= e^{x}sinx\)
c)\(f(x)=x e^{x}\)
e_liska
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 07 paź 2009, 11:42
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: e_liska »

c)
policz 3, 4 kolejne pochodne i zauważ, że

\(f^n(x)= (x+n)e^x\)
Miłość to jedyne uczucie, które się mnoży, jeśli się je dzieli...
e_liska
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 07 paź 2009, 11:42
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: e_liska »

jeśli chodzi o punkt b) to zrobiłabym to stosując wzór Leibniza, na pochodną rzędu n, wtedy ładnie wyjdzie :D
czy znany jest ten wzór?
Miłość to jedyne uczucie, które się mnoży, jeśli się je dzieli...
ODPOWIEDZ