Witam nie wiem jak mam to udowodnic ze:
sin2x<2sinx mam udowodnic ze jest to prawdziwe,
Serdecznie prosze o pomoc naprawde mi na tym zalezy
Probem z dowodem- trygonometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- escher
- Moderator
- Posty: 308
- Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 68 razy
Ciężko udowodnić coś co nie jest prawdą.
np dla \(x=frac{-pi}{6}\) Lewa strona jest równa \(-frac{3}{2}\) a więc większa niż prawa strona, czyli -1.
Można to dowodzić albo na jakimś przedziale (gdzie sinus jest dodatni) albo wziąć wartość bezwzględną.
Wtedy
\(|sin 2x|=|2sin xcos x|leq |2sin x|\). Korzystamy z tego, że cosinus nie przekracza 1.
escher
np dla \(x=frac{-pi}{6}\) Lewa strona jest równa \(-frac{3}{2}\) a więc większa niż prawa strona, czyli -1.
Można to dowodzić albo na jakimś przedziale (gdzie sinus jest dodatni) albo wziąć wartość bezwzględną.
Wtedy
\(|sin 2x|=|2sin xcos x|leq |2sin x|\). Korzystamy z tego, że cosinus nie przekracza 1.
escher
Ostatnio zmieniony 15 paź 2008, 22:01 przez escher, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 16 mar 2008, 12:05
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1859
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 16 mar 2008, 12:05
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1859
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Tu masz dokładnie napisane. Jak chcesz ostrą nierówność to trzeba wyrzucić jedynki cosinusa.
www.zadania.info/7223801
www.zadania.info/7223801