Funkcja odwrotna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lukan77
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 17 paź 2009, 11:14

Funkcja odwrotna

Post autor: lukan77 »

Jak rozwiązać tego typu zadanie?

y= sin3x \(x \in < - \frac{\pi}{6}, \frac{\pi}{6}>\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

co z tą funkcją trzeba zrobić ?
lukan77
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 17 paź 2009, 11:14

Post autor: lukan77 »

Wyznaczyć funkcję odwrotną do funkcji f okreslonej wzorem

f(x)= sin3x \(x \in < - \frac{\pi}{6}, \frac{\pi}{6}>\)


W odpowiedzi wychodzi 1/3 arc sin x , ale jak właśnie dojść do tego?
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

funkcją odwrotną do y=sinx jest funkcja x=arcsin y

jeżeli y=sin3x to 3x=arcsin y stąd \(x=\frac{1}{3}arcsin y\ \\)ponieważ argumenty funkcji oznaczamy x i wartości funkcji oznaczamy y, to
wzór szukanej funkcji przyjmuje postać:\(\ \ \ y=\frac{1}{3}arcsin x\)
lukan77
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 17 paź 2009, 11:14

Post autor: lukan77 »

Dziękować :)
lukan77
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 17 paź 2009, 11:14

Post autor: lukan77 »

mam jeszcze jeden przykład

f(x)= x - 2 / 3x + 4


w odp. jest f -1 (x)= 4x + 2 / 3x + 1
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Coś nie pasuje. Na pewno podałeś dobre wzory ?
lukan77
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 17 paź 2009, 11:14

Post autor: lukan77 »

\(f(x)= \frac{x-2}{3x+4}\)


ODP.
\(f^{-1} (x)= \frac{4x+2}{3x+1}\)

Tak jest napisane.
e_liska
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 07 paź 2009, 11:42
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: e_liska »

x=y-2/3y+4

po przekształceniach wychodzi mi inaczej, czyli:

y= 4x+2/1-3x

:P
Miłość to jedyne uczucie, które się mnoży, jeśli się je dzieli...
ODPOWIEDZ