Mam dwa zadania z nierówności wykładniczych. Proszę o pomoc:
A) \(|2^x-2^-^x| \le \frac{3}{2}\)
B)\(\frac{1}{ \sqrt{2} } \le 2^x^2^+^2x^- \frac{1}{2}< \sqrt{2}\)
Przy czym w drugim przykładzie to co jest przy dwójce jest wszystko potędze, zaczyna się od 2 do potęgi x kwadrat, tylko nie wiem jak to zapisać
Nierówności wykładnicze
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
A) \(|2^x-2^{-x}| \le \frac{3}{2}\)
najszybciej będzie tak:
Dla dodatnich x nierównoś ma postać:
\(2^x-2^{-x} \le \frac{3}{2}\)
\(\left( 2^x-2^{-x} \right) ' =ln2 \cdot 2^x+ln2 \cdot 2^{-x}>0\) lewa strona jest zatem funkcją rosnącą.
jednocześnie \(2^1-2^{-1} = \frac{3}{2}\)
a ponieważ lewa strona nierówności to funkcja parzysta
No to nierówność jest spełniona w przedziale <-1,1>
Co wygląda tak:
najszybciej będzie tak:
Dla dodatnich x nierównoś ma postać:
\(2^x-2^{-x} \le \frac{3}{2}\)
\(\left( 2^x-2^{-x} \right) ' =ln2 \cdot 2^x+ln2 \cdot 2^{-x}>0\) lewa strona jest zatem funkcją rosnącą.
jednocześnie \(2^1-2^{-1} = \frac{3}{2}\)
a ponieważ lewa strona nierówności to funkcja parzysta
No to nierówność jest spełniona w przedziale <-1,1>
Co wygląda tak: