Przedziały monotoniczności wielomianu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Binky
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 29 mar 2009, 00:43

Przedziały monotoniczności wielomianu

Post autor: Binky »

Wyznaczyć przedziały monotoniczności wielomianu \(W(x)= \frac{1}{4}x^4+ax^3+b\), jeśli wiadomo, że reszta z dzielenia wielomianu przez wielomian (x-2) wynosi -2, zaś współczynnik kierunkowy stycznej do jej wykresu w punkcie odciętej 1 wynosi -1.

Mi wyszło zarówno a jak i b \(- \frac{2}{3}\). I wtedy przedziały monotoniczności: Funkcja rosnąca dla \(x \in (- \infty ,0) oraz (2,+ \infty )\) , malejąca dla \(x \in (0,2)\). Czy jest tu coś źle?
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

a i b masz policzone dobrze.

\(W'(x)=x^3-2x^2=x^2(x-2)\)

W(x) jest rosnąca dla\(\ \ x\in (2;+\infty)\)
W(x) jest malejąca dla\(\ \ x\in (-\infty;0)\ \ \ oraz\ \ \ x\in (0;2)\)
Binky
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 29 mar 2009, 00:43

Post autor: Binky »

Dzięki.
ODPOWIEDZ