Witam! To zadanie stwarza chyba duży problem. Pisałem już na dwóch forach, ale nikt nie był w stanie mi pomóc.
Dla jakich wartości parametru q równanie (q-1)x^2+(2q-3)x-4=0 nie ma rozwiązania?
Dla jakich wartości m, nierówność x^2+mx+m+1<0 nie ma rozwiązania?
Funkcja kwadratowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 22:36
- escher
- Moderator
- Posty: 308
- Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 68 razy
a) Z danych zadania wynika, że a+b+2=-1 oraz 1/4a+1/2b+2=0. Rozwiązując ten układ równań dostajemy
a=2, b=-5.
b) \(2x^2-5x+2=(2x-1)(x-2)\), czyli drugim miejscem zerowym jest 2.
c) Jeśli to jest nierówność \(8-5x>f(x)\), to po wstawieniu do wzoru mamy
\(8-5x>2x^2-5x+2\Leftrightarrow 3>x^2 \Leftrightarrow x\in(-\sqrt{3},\sqrt{3})\).
a=2, b=-5.
b) \(2x^2-5x+2=(2x-1)(x-2)\), czyli drugim miejscem zerowym jest 2.
c) Jeśli to jest nierówność \(8-5x>f(x)\), to po wstawieniu do wzoru mamy
\(8-5x>2x^2-5x+2\Leftrightarrow 3>x^2 \Leftrightarrow x\in(-\sqrt{3},\sqrt{3})\).