Bardzo proszęo rozwiązanie zadań:

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rob_bra
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 14 kwie 2009, 17:07

Bardzo proszęo rozwiązanie zadań:

Post autor: rob_bra »

Obliczyć objętość bryły powstałej z obrotu figury:

Obrazek

wokół osi OX.

Z góry bbardzo dziękuje.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(V=\pi \int_a^b [f(x)]^2 dx = \pi \int_0^1 (e^{-x})^2 dx = \pi \int_0^1 e^{-2x} dx =\pi \cdot [-\frac{1}{2}e^{-2x}]_0^1 = \pi \cdot(\frac{1}{2}-\frac{1}{2e^2})=\frac{\pi (e^2-1)}{2e^2}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ