Zadanie tekstowe-Równania i Nierówności-

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
naatttaa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 23 mar 2009, 19:49

Zadanie tekstowe-Równania i Nierówności-

Post autor: naatttaa »

Krzyś postanowił , że będzie czytał po 40 stron książki dziennie . Niestety , czytał tylko 30 stron dziennie i przeczytanie całej książki zabrało mu 3 dni więcej , niż planował . W ciągu ilu dni Krzyś przeczytał całą książkę ? Ile stron liczyła owa lektura ?

Odpowiedzi :12 dni i 360 stron .
prosze o obliczenia.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2009, 19:47 przez naatttaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

x-ilość zaplanowanych dni na przeczytanie książki
40x-ilość stron książki
x+3-ilość dni w ciągu których przeczytno książkę
30(x+3)-ilość stron książki
40x=30(x+3)
x=9

x+3=9+3=12
40x=40*9=360
Ostatnio zmieniony 25 mar 2009, 21:09 przez anka, łącznie zmieniany 2 razy.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
naatttaa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 23 mar 2009, 19:49

Post autor: naatttaa »

dziaaaxdd
ale jak to zrobiłaś że ci wyszło ????
ODPOWIEDZ