Uprościć:
\(\frac{(n+1)!(2n)!}{2n!(2n-1)!} ; \frac{(n!)^2}{(n-1)!(n+1)!}\)
uprościć
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Czy to są 2 oddzielne przykłady? Czy między ułamkami jest znak dzielenia?
\(\frac{(n+1)!\cdot(2n)!}{2n!\cdot(2n-1)!}=\frac{(n+1)\cdot2n}{2}=n(n+1)\)
\(\frac{(n!)^2}{(n-1)!\cdot(n+1)!}=\frac{n!\cdot\ n!}{(n-1)!\cdot(n+1)!}=\frac{n}{n+1}\)
Jeśli między ułamkami jest znak : , to:
\(\frac{n(n+1}{\frac{n}{n+1}}=\frac{n(n+1)^2}{n}=(n+1)^2\)
\(\frac{(n+1)!\cdot(2n)!}{2n!\cdot(2n-1)!}=\frac{(n+1)\cdot2n}{2}=n(n+1)\)
\(\frac{(n!)^2}{(n-1)!\cdot(n+1)!}=\frac{n!\cdot\ n!}{(n-1)!\cdot(n+1)!}=\frac{n}{n+1}\)
Jeśli między ułamkami jest znak : , to:
\(\frac{n(n+1}{\frac{n}{n+1}}=\frac{n(n+1)^2}{n}=(n+1)^2\)