Udowodnij następujące wzory redukcyjne:
a) cos( \pi -t)=-cost
b) ctg(-t)=-ctgt
Funkcje TRYGONOMETRYCZNE
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
W obu dowodach wykorzystaj definicje funkcji trygonometrycznych w układzie współrzędnych.
\(cost= \frac{x}{r}
ctgt= \frac{x}{y}\;\;\;\;gdzie \;x \;\;i\;\;y\;\;\)to współrzędne punktu \(P=(x,y)\) na końcowym ramieniu
kąta t,\(r= \sqrt{x^2+y^2}\) jest promieniem wodzącym tego punktu.
a)Punktowi P=(x;y) po obrocie do otrzymania kąta \(\pi -t\) odpowiada punkt \(P'=(-x;y)\)
Zgodnie z definicją \(cos( \pi -t)= \frac{-x}{r}=- \frac{x}{r}=-cost\)
b)Punktowi P=(x;y) po obrocie do otrzymania kąta (-t) odpowiada punkt \(P''=(x;-y)\)
Zgodnie z definicją \(ctg(-t)= \frac{x}{-y}=- \frac{x}{y}=-ctgt\)
Narysuj układ współrzędnych i wskaż te kąty oraz punkty P,P',P'' i wszystko będzie jasne.
\(cost= \frac{x}{r}
ctgt= \frac{x}{y}\;\;\;\;gdzie \;x \;\;i\;\;y\;\;\)to współrzędne punktu \(P=(x,y)\) na końcowym ramieniu
kąta t,\(r= \sqrt{x^2+y^2}\) jest promieniem wodzącym tego punktu.
a)Punktowi P=(x;y) po obrocie do otrzymania kąta \(\pi -t\) odpowiada punkt \(P'=(-x;y)\)
Zgodnie z definicją \(cos( \pi -t)= \frac{-x}{r}=- \frac{x}{r}=-cost\)
b)Punktowi P=(x;y) po obrocie do otrzymania kąta (-t) odpowiada punkt \(P''=(x;-y)\)
Zgodnie z definicją \(ctg(-t)= \frac{x}{-y}=- \frac{x}{y}=-ctgt\)
Narysuj układ współrzędnych i wskaż te kąty oraz punkty P,P',P'' i wszystko będzie jasne.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.