Równanie logarytmiczne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jacekvr
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 07 lis 2010, 18:56
Podziękowania: 24 razy
Płeć:

Równanie logarytmiczne

Post autor: jacekvr »

Rozwiąż poniższe równanie:

\(log_4x+log_2x=9\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(log_4x+log_2x=9\ \ \ \Rightarrow \ \ \ x>0\)

\(\frac{log_2x}{log_24}+log_2x=9\ \ \ \ | \cdot 2\)

\(log_2x+2log_2x=18\)

\(3log_2x=18\)

\(log_2x=6\)

\(x=2^6=64\)
ODPOWIEDZ