Funkcje LOGARYTMICZNE

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jacekvr
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 07 lis 2010, 18:56
Podziękowania: 24 razy
Płeć:

Funkcje LOGARYTMICZNE

Post autor: jacekvr »

Wyznacz dziedzinę funkcji \(f(x)=-2^{logx}\) i funkcję do niej odwrotną.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Dziedzina :\(x \in (0;+ \infty )\)
Funkcja jest różnowartościowa i zbiorem jej wartości są liczby ujemne.
\(y=-2^{logx}
2^{logx}=-y
logx=log_2(-y)
x=10^{log_2(-y)}\)

Zamieniam nazwy zmiennych i otrzymuję wzór dla \(f^{-1}\)
\(y=10^{log_2(-x)}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ