uproscic wyrazenie

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
syjam122
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 04 lis 2010, 13:19
Podziękowania: 6 razy

uproscic wyrazenie

Post autor: syjam122 »

uproscic wyrazenie tego typu

\(\frac{x^2}{(x-y)(x-z)}+\frac{y^2}{(y-x)(y-z)}+\frac{z^2}{(z-x)(z-y)}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\frac{^2}{(x-y)(x-z)}+\frac{y^2}{(y-x)(y-z)}+\frac{z^2}{(z-x)(z-y)}=\frac{x^2(y-z)-y^2(x-z)+z^2(x-y)}{(x-y)(x-z)(y-z)}=\\=\frac{x^2y-x^2z-xy^2+y^2z+xz^2-yz^2}{(x-y)(x-z)(y-z)}=\frac{xy(x-y)+z^2(x-y)-z(x^2-y^2)}{(x-y)(x-z)(y-z)}=\frac{(x-y)(xy+z^2-z(x+y))}{(x-y)(x-z)(y-z)}=\\=\frac{(x-y)(xy+z^2-xz-yz)}{(x-y)(x-z)(y-z)}=\frac{(x-y)(x(y-z)-z(y-z))}{(x-y)(x-z)(y-z)}=\frac{(x-y)(y-z)(x-z)}{(x-y)(x-z)(y-z)}=1\)
syjam122
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 04 lis 2010, 13:19
Podziękowania: 6 razy

Post autor: syjam122 »

dzieki serdeczne
ODPOWIEDZ