Nierowność wykładnicza

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
syjam122
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 04 lis 2010, 13:19
Podziękowania: 6 razy

Nierowność wykładnicza

Post autor: syjam122 »

jak zrobic cos takiego?

\(( \frac{1}{2})^{ \frac{x+3}{x-2}}>4^{-x}\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(( \frac{1}{2})^{ \frac{x+3}{x-2}}>4^{-x}\)
\(( \frac{1}{2})^{ \frac{x+3}{x-2}}>2^{-2x}\)

\(( \frac{1}{2})^{ \frac{x+3}{x-2}}> (\frac{1}{2}) ^{2x}\)
...
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Doprowadź do tej samej podstawy np \(( \frac{1}{2}\) i zajmij się nierównością o przeciwnym zwrocie,
bo funkcja wykładnicza jest tu malejąca.
\(( \frac{1}{2})^{ \frac{x+3}{x-2}}>(( \frac{1}{2})^{-2}) ^{-x}\)
\(\frac{x+3}{x-2}<2x\)
Przenosisz na jedną stronę ,sprowadzasz do wspólnego mianownika,wyznaczasz miejsca zerowe i ustalasz znaki.
\(\frac{-2x^2+5x+3}{x-2}<0
\frac{(1-2x)(x-3)}{x-2}<0
x \in (- \frac{1}{2};2) \cup (3;+ \infty )\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ