Rozwiazanie nierownosci

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
syjam122
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 04 lis 2010, 13:19
Podziękowania: 6 razy

Rozwiazanie nierownosci

Post autor: syjam122 »

Pomocy w rozwiazaniu nierownosci tego typu
\(\frac{1}{x-1} - \frac{2}{x^2+x+1} \le \frac{1+2_x}{x^3-1}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Przypomnij sobie wzór \(x^3-1=(x-1)(x^2+x+1)\)
To ułatwi zapis wspólnego mianownika po lewej stronie nierówności.
\(\frac{1}{x-1}- \frac{2}{x^2+x+1} \le \frac{1+2x}{x^3-1}\;\;\;\;\;\;x \neq 1
\frac{x^2-x+3}{x^3-1} \le \frac{1+2x}{x^3-1}
\frac{x^2-x+3-(1+2x)}{x^3-1} \le 0
\frac{x^2-3x+2}{x^3-1} \le 0
\frac{(x-2)(x-1)}{(x-1)(x^2+x+1)} \le 0
\frac{x-2}{x^2+x+1} \le 0\)

Mianownik jest dodatni dla każdej wartości x,zatem tylko licznik musi być niedodatni.
\(x-2 \le 0\;\;\;i\;\;x \neq 1
x \le 2\;\;\;\;i\;\;\;x \neq 1\;\;\; \Rightarrow \;\;\;\;x \in (- \infty ;1) \cup (1;2>\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
syjam122
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 04 lis 2010, 13:19
Podziękowania: 6 razy

Post autor: syjam122 »

dzieki
ODPOWIEDZ