\(1. log_2(x+14)+log_2(x+2)=6\)
Mam wspólne podstawy, zatem mogę to zapisać jako :
\(log_2(x+14)(x+2)=6\)
i co dalej? Wyjdzie mi funkcja kwadratowa, wyliczę pierwiastki i...?
2.\(log_x(2x^2-3x+2)=2\)
Tutaj podobnie, co z pierwiastkami i jak to wyliczyć?
3. \(2^{logx}+2^{1+logx^2}-1<0\)
To już w ogóle kosmiczna sprawa...
Z góry dzięki z każdą pomoc, czuję, że czas na korepetycje...
Równania z logarytmem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
zad 1.
Określ dziedzinę równania : \(\begin{cases}x+14>0\\x+2>0 \end{cases}\ \ \\) i sprawdź czy wyliczone pierwiastki do niej należą.
zad 2.
\(D_n:\ \begin{cases}x>0\\ x \neq 1 \\ 2x^2-3x+2>0 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ ?\)
Rozwiąż równanie i sprawdź czy otrzymane pierwiastki do niej należą.
zad 3.
zastosuj podstawienie\(\ \ 2^{log x}=t\)
Określ dziedzinę równania : \(\begin{cases}x+14>0\\x+2>0 \end{cases}\ \ \\) i sprawdź czy wyliczone pierwiastki do niej należą.
zad 2.
\(D_n:\ \begin{cases}x>0\\ x \neq 1 \\ 2x^2-3x+2>0 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ ?\)
Rozwiąż równanie i sprawdź czy otrzymane pierwiastki do niej należą.
zad 3.
zastosuj podstawienie\(\ \ 2^{log x}=t\)