ciągi liczbowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 28
- Rejestracja: 23 wrz 2010, 14:48
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(n^2-2n-24<0\;\;\;\;i\;\;\;n \in N_+\)
\(n^2-2n-24<0\) dla argumentów leżących między miejscami zerowymi.
\(\Delta =100\;\;\; \sqrt{ \Delta }=10
n_1= \frac{2-10}{2}=-4
n_2= \frac{2+10}{2}=6\)
\(n \in (-4;6) \cap N_+\;\;\;n \in \left\{ 1,2,3,4,5\right\}\)
Odp.Ciąg ma 5 wyrazów ujemnych \(a_1,a_2,a_3,a_4,a_5\)
\(n^2-2n-24<0\) dla argumentów leżących między miejscami zerowymi.
\(\Delta =100\;\;\; \sqrt{ \Delta }=10
n_1= \frac{2-10}{2}=-4
n_2= \frac{2+10}{2}=6\)
\(n \in (-4;6) \cap N_+\;\;\;n \in \left\{ 1,2,3,4,5\right\}\)
Odp.Ciąg ma 5 wyrazów ujemnych \(a_1,a_2,a_3,a_4,a_5\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.