Granica ciągu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gemello
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 03 mar 2010, 17:11

Granica ciągu

Post autor: gemello »

\(\lim_{x\to \infty } \frac{5 \cdot 3^2^n-1}{4 \cdot 9^n+7}\) wychodzi mi 0 lecz w odpowiedziach krysickiego \(\frac{5}{4}\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(\lim_{x\to \infty } \frac{5 \cdot 3^2^n-1}{4 \cdot 9^n+7} =\lim_{x\to \infty } \frac{5 \cdot 9^n-1}{4 \cdot 9^n+7}\)

i dziel przez \(9^n\) wyjdzie \(\frac{5}{4}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
gemello
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 03 mar 2010, 17:11

Post autor: gemello »

czyli, mój błąd że dzieliłem każdy wyraz przez 9^n? zamiast wyrażenie 5 x 9^n lub 4 x 9^n
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(\lim_{x\to \infty } \frac{5 \cdot 3^2^n-1}{4 \cdot 9^n+7} =\lim_{x\to \infty } \frac{5 \cdot 9^n-1}{4 \cdot 9^n+7}=\lim_{x\to \infty } \frac{ \frac{5 \cdot 9^n}{9^n} - \frac{1}{9^n} }{ \frac{4 \cdot 9^n}{9^n} + \frac{7}{9^n} }= \frac{5-0}{4+0}= \frac{5}{4}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ