spr czy funkcja jest injekcją i f odwracalna .

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ryland
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 03 lut 2010, 08:04

spr czy funkcja jest injekcją i f odwracalna .

Post autor: Ryland »

\(f:(- \infty ,2> \in x \to x^2-4x+5 \in R\)
sprawdzić czy jest injekcją , nie za bardzo mi to wychodzi , poza tym odwracalna chyba nie będzie bo nie jest surjekcją , czyli bijekcją też , a funkcja jest odwracalna wtedy gdy jest bijekcją jeśli dobrze rozumiem :P
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Jest tu lewa gałąź paraboli,czyli w podanym przedziale jest iniekcją (różnowartościowa)i jako taka jest odwracalna
Suriekcja będzie jeśli \(f:(- \infty ;2> \to <1;+ \infty )\)
Wtedy \(f^{-1}:<1;+ \infty ) \to (- \infty ;2>\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ