Pomożecie mi te przykłady rozwiązać? dopiero zaczynam i nie mogę tych granic zrozumieć. Bardzo proszę o pomoc choćby jednego .
a)
\(\lim_{n\to \infty} \frac{\sqrt{n^2+4}}{3n-2}\)
b)
\(\lim_{n\to \infty} (n-\sqrt{n^2+5n})\)
c)
\(\lim_{n\to \infty} \frac{5\cdot3^{2n}-1}{4\cdot9^n+7}\)
d)
\(\lim_{n\to \infty} (\frac{n^2+1}{n^2+n})^{2n-1}\)
e)
\(\lim_{n\to \infty} \frac{1+\frac{1}{2}+\frac{1}{4}+...+\frac{1}{2^n}}{1+\frac{1}{3}+\frac{1}{9}+...+\frac{1}{3^n}}\)
f)
\(\lim_{n\to \infty} \frac{n!}{n^n}\)
g)
\(\lim_{n\to \infty} \frac{1}{2n}cos(n^3)-\frac{3n}{6n+1}\)
granice ciągów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Napisałam Ci zadania w LATEXie. Przeczytaj REGULAMIN. Bo następnym razem skany wylądują na Śmietniku.
a)
\(\lim_{n\to \infty} \frac{\sqrt{n^2+4}}{3n-2}= \lim_{n\to \infty} \frac{n\sqrt{1+\frac{4}{n^2}}}{n(3-\frac{2}{n})}= \lim_{n\to \infty} \frac{\sqrt{1+\frac{4}{n^2}}}{3-\frac{2}{n}}=\frac{\sqrt{1-0}}{3-0}=\frac{1}{3}\)
a)
\(\lim_{n\to \infty} \frac{\sqrt{n^2+4}}{3n-2}= \lim_{n\to \infty} \frac{n\sqrt{1+\frac{4}{n^2}}}{n(3-\frac{2}{n})}= \lim_{n\to \infty} \frac{\sqrt{1+\frac{4}{n^2}}}{3-\frac{2}{n}}=\frac{\sqrt{1-0}}{3-0}=\frac{1}{3}\)
b)
\(\lim_{n\to \infty} (n-\sqrt{n^2+5n})= \lim_{n\to \infty} \frac{(n-\sqrt{n^2+5n})(n+\sqrt{n^2+5n})}{n+\sqrt{n^2+5n}}= \lim_{n\to \infty} \frac{n^2-n^2-5n}{n+\sqrt{n^2+5n}}=\\= \lim_{n\to \infty} \frac{5n}{n+\sqrt{n^2+5n}}= \lim_{n\to \infty} \frac{-5n}{n+n\sqrt{1+\frac{5}{n}}}= \lim_{n\to \infty} \frac{-5}{1+\sqrt{1+\frac{5}{n}}}=\frac{-5}{1+\sqrt{1}}=\frac{-5}{2}=-\frac{5}{2}\)
\(\lim_{n\to \infty} (n-\sqrt{n^2+5n})= \lim_{n\to \infty} \frac{(n-\sqrt{n^2+5n})(n+\sqrt{n^2+5n})}{n+\sqrt{n^2+5n}}= \lim_{n\to \infty} \frac{n^2-n^2-5n}{n+\sqrt{n^2+5n}}=\\= \lim_{n\to \infty} \frac{5n}{n+\sqrt{n^2+5n}}= \lim_{n\to \infty} \frac{-5n}{n+n\sqrt{1+\frac{5}{n}}}= \lim_{n\to \infty} \frac{-5}{1+\sqrt{1+\frac{5}{n}}}=\frac{-5}{1+\sqrt{1}}=\frac{-5}{2}=-\frac{5}{2}\)
e)
\(1+\frac{1}{2}+\frac{1}{4}+...+\frac{1}{2^n}=\frac{1-(\frac{1}{2})^n}{1-\frac{1}{2}}=\frac{\frac{2^n-1}{2^n}}{\frac{1}{2}}=2(1-\frac{1}{2^n})\)
\(1+\frac{1}{3}+\frac{1}{9}+...+\frac{1}{3^n}=\frac{3}{2}(1-\frac{1}{3^n})\)
\(\lim_{n\to \infty} \frac{1+\frac{1}{2}+\frac{1}{4}+...+\frac{1}{2^n}}{1+\frac{1}{3}+\frac{1}{9}+...+\frac{1}{3^n}}=\\= \lim_{n\to \infty} \frac{2(1-\frac{1}{2^n})}{\frac{3}{2}(1-\frac{1}{3^n})}= \lim_{n\to \infty} \frac{4(1-\frac{1}{2^n})}{3(1-\frac{1}{3^n})}=\frac{4(1-0)}{3(1-0)}=\frac{4}{3}\)
\(1+\frac{1}{2}+\frac{1}{4}+...+\frac{1}{2^n}=\frac{1-(\frac{1}{2})^n}{1-\frac{1}{2}}=\frac{\frac{2^n-1}{2^n}}{\frac{1}{2}}=2(1-\frac{1}{2^n})\)
\(1+\frac{1}{3}+\frac{1}{9}+...+\frac{1}{3^n}=\frac{3}{2}(1-\frac{1}{3^n})\)
\(\lim_{n\to \infty} \frac{1+\frac{1}{2}+\frac{1}{4}+...+\frac{1}{2^n}}{1+\frac{1}{3}+\frac{1}{9}+...+\frac{1}{3^n}}=\\= \lim_{n\to \infty} \frac{2(1-\frac{1}{2^n})}{\frac{3}{2}(1-\frac{1}{3^n})}= \lim_{n\to \infty} \frac{4(1-\frac{1}{2^n})}{3(1-\frac{1}{3^n})}=\frac{4(1-0)}{3(1-0)}=\frac{4}{3}\)
g)
\(-1\le\ cos(n^3)\le1\)
\(\lim_{n\to \infty} (\frac{1}{2n}\cdot\ cos(n^3)-\frac{3n}{6n-1})= \lim_{n\to \infty} \frac{cos(n^3)}{2n}- \lim_{n\to \infty} \frac{3n}{6n+1}=(*)\\ \left(\lim_{n\to \infty} \frac{cos(n^3)}{2n}=0\\ \lim_{n\to \infty} \frac{3n}{6n+1}= \lim_{n\to \infty} \frac{3}{6-\frac{1}{n}}=\frac{3}{6-0}=\frac{1}{2} \right) \\(*)=0-\frac{1}{2}=-\frac{1}{2}\)
\(-1\le\ cos(n^3)\le1\)
\(\lim_{n\to \infty} (\frac{1}{2n}\cdot\ cos(n^3)-\frac{3n}{6n-1})= \lim_{n\to \infty} \frac{cos(n^3)}{2n}- \lim_{n\to \infty} \frac{3n}{6n+1}=(*)\\ \left(\lim_{n\to \infty} \frac{cos(n^3)}{2n}=0\\ \lim_{n\to \infty} \frac{3n}{6n+1}= \lim_{n\to \infty} \frac{3}{6-\frac{1}{n}}=\frac{3}{6-0}=\frac{1}{2} \right) \\(*)=0-\frac{1}{2}=-\frac{1}{2}\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 348
- Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
- Podziękowania: 107 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
irena pisze:Napisałam Ci zadania w LATEXie. Przeczytaj REGULAMIN. Bo następnym razem skany wylądują na Śmietniku.
a)
\(\lim_{n\to \infty} \frac{\sqrt{n^2+4}}{3n-2}= \lim_{n\to \infty} \frac{n\sqrt{1+\frac{4}{n^2}}}{n(3-\frac{2}{n})}= \lim_{n\to \infty} \frac{\sqrt{1+\frac{4}{n^2}}}{3-\frac{2}{n}}=\frac{\sqrt{1-0}}{3-0}=\frac{1}{3}\)
nie powinno być \(n^2\)
\(\lim_{n\to \infty} \frac{n^2\sqrt{1+\frac{4}{n^2}}}{n(3-\frac{2}{n})}\) ???
Czy to odrazu z pod pierwiasta wyciągnięte jest ?