Witajcie!
Mam takie zadanie: Wyznacz część wspólną zbioru liczb całkowitych i równania \(y=\sqrt{x^2 -5x +6}\)
I nie wiem jak własnie to równanie rozwiązać i w ogóle całe zadanie jakieś dziwne się wydaje.
Pomożecie?
Część wspólna zbiorów.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Może to tak trzeba rozumieć, że szukamy takich par liczb całkowitych (x, y), które spełniają to równanie?
Jeśli tak, to
\(y\ge0\) oraz \(x^2-5x+6=(x-2)(x-3)\ge0\), czyli
\(x\in(-\infty;\ 2>\ \cup\ <3;\ \infty)\).
Liczby (x-2) i (x-3) to dwie kolejne liczby całkowite. Są więc względnie pierwsze, czyli ich jedyny wspólny dzielnik jest równy 1. Ich iloczyn zaś musi być kwadratem liczby całkowitej. Jedyne taki liczby to: 0 i 1 lub -1 i 0.
Czyli:
\(\begin{cases}x=2\\y=0 \end{cases} \ \ \vee\ \ \begin{cases}x=3\\y=0 \end{cases}\)
Jeśli tak, to
\(y\ge0\) oraz \(x^2-5x+6=(x-2)(x-3)\ge0\), czyli
\(x\in(-\infty;\ 2>\ \cup\ <3;\ \infty)\).
Liczby (x-2) i (x-3) to dwie kolejne liczby całkowite. Są więc względnie pierwsze, czyli ich jedyny wspólny dzielnik jest równy 1. Ich iloczyn zaś musi być kwadratem liczby całkowitej. Jedyne taki liczby to: 0 i 1 lub -1 i 0.
Czyli:
\(\begin{cases}x=2\\y=0 \end{cases} \ \ \vee\ \ \begin{cases}x=3\\y=0 \end{cases}\)