Granica funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Aga1420
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 25 paź 2010, 14:10
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Granica funkcji

Post autor: Aga1420 »

\(\lim_{x\to+\infty \frac{ \sqrt[3]{x^2+1}+ \sqrt{x} }{ \sqrt[4]{x^3+x} -2x} }\) odpowiedz to -3\2
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

źle coś przepisałaś, jak podzielimy każdy składnik przez \(x\) otrzymamy:

\(\lim_{x\to+\infty} \frac{ \sqrt[3]{\frac{x^2}{x^3}+\frac{1}{x^3}}+ \sqrt{\frac{x}{x^2}} }{ \sqrt[4]{\frac{x^3}{x^4}+\frac{x}{x^4}} -\frac{2x}{x}}=\frac 0 {-2}=0\)
Aga1420
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 25 paź 2010, 14:10
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Post autor: Aga1420 »

no faktycznie sorki pomyliłam sie .W liczniku nie ma być pierwiastka trzeciego stopnia.tylko przed pierwiastkiem jest 3
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(\lim_{x\to+\infty} \frac{ 3\sqrt{\frac{x^2}{x^2}+\frac{1}{x^2}}+ \sqrt{\frac{x}{x^2}} }{ \sqrt[4]{\frac{x^3}{x^4}+\frac{x}{x^4}} -\frac{2x}{x}}=\frac 3 {-2}=0\)
ODPOWIEDZ