arcus sinusai cosinusa

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
puzon
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 135
Rejestracja: 01 sty 2010, 23:09
Podziękowania: 40 razy

arcus sinusai cosinusa

Post autor: puzon »

Wykazać, że
\(arc \sin x+ arc\cos x=\frac{\pi}{2}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Z wykresów funkcji \(f(x)=arc sin x\;\;\;i\;\;\;g(x)=arc cos x\)
spostrzeżesz,że \(arc sin x= \frac{ \pi }{2}-arc cos x\)

Podstaw do lewej strony:
\(arc sin x+arc cos x= \frac{ \pi }{2}-arc cos x+arc cos x= \frac{ \pi }{2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ